site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Dunaszerdahely

PDFNyomtat

dunaszerdahely_varosreszletDunaszerdahely (szlovákul: Dunajská Streda) város Csallóköz szívében, a magyar-szlovák határtól mindössze 25 percre, a szlovák fővárostól, Pozsonytól pedig alig 50 kilométerre fekszik. 

Történelme régre nyúlik vissza, találtak már itt bronzkori és római kori leleteket is. Nevét a szerdán tartott vásárnapokról kapta, ez is mutatja, hogy fontos kereskedelmi központja volt mindig is a vidéknek.

A város történetéről, és látnivalóiról igen informatív Dunaszerdahely magyar nyelven is olvasható honlapja, valamint nézzék meg az érdekességekkel szolgáló helytörténeti portált is!

dunaszerdahely_kontraszt2Dunaszerdahely ellentmondásos település, a Csallóköz és a szlovákiai magyarság kulturális központja. 22 000 lakosából ma 16 500 magyar. Száz éve hatalmas fellendülés jellemezte a települést – amely nevét a szerdai vásárokról kapta – 1903-ban bevezették a telefont, a villanyvilágítást, számos új településrész jött létre, központjában új épületeket emeltek. 1910-ben lakossága 90%-a magyar ajkú, akiket trianon, majd a holocaust tizedeli: 1944-ben lakói felét (3000 fő zsidót) elhurcolták. A háború után otromba panelépületeket zsúfoltak a kicsiny belvárosban, amely végül a XX. század végén nyeri el mai formáját Makovecz Imrének köszönhetően. Fürdőjében és a határában lévő kis pihenő tó partján érdemes időzni, s a nevezetességek sem elhanyagolhatók. Főként, hogy nem csak unalmas történelmi tárlat vár bennük, hanem a Vermes-villában működő galériában egymást érik a kortárs tárlatok, koncertek, amelyek fiatalosak, mozgalmasak. Van két magyar nyelvű kiadó (Nap, Lilium), színház, art-kávézó, fesztiválok (pl. Tündérkert fesztivál). Ha tehetjük, kiállítás-megnyitókor keressük fel a települést!

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

szeptember 2023
HKSZCSPSZV
28293031 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 301

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small