site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Kismácséd

PDFNyomtat

kismacsedKismácséd, szlovák nevén Malá Mača Szlovákiában, a Kisalföldön, az egykori kiskirály, Csák Máté földjén, vagy ahogy itt mondják, Mátyusföldön, a galántai járásban fekszik. Ez a szlovák-magyar nyelvhatáron fekvő, 597 lelket számláló kis falu történelmi múltja nagyon sok, eddig megválaszolatlan kérdést rejteget.

A község lélekszámához és területi nagyságához mérten is soknak számít a 6 szakrális műemlék, és 3 egyéb emlékmű. Legnagyobb értékűnek az 1252-ben épült (újjáépült) Antióchiai Szent Margit római katolikus templom számít a maga eddig fel nem tárt rejtélyeivel.

Tudta-e, hogy Kismácséd sem volt mindig kicsi?

A kérdésre a választ egy kis történelmi visszapillantással kezdjük. A történelem időkerekét visszapörgetve elmegyünk egészen a 6. századig. Az akkori Kismácséd a terepviszonyoknak megfelelően nádas, mocsaras vidék volt. Lakói az időtájt az avarok voltak. Az egyes kiemelkedések jelentették a lakott területet. A lakott területet viszont az avarok vizes árkokkal védték. Ezt a tipikusan avar jelenséget avar-gyűrűrendszernek hívják. Katonai-védelmi szempontból ennek a gyűrűrendszernek óriási jelentősége volt. Ezek a vizesárkok védték a lakott települést, ugyanakkor akadályozták az ellenséget a településre való gyors behatolásában. Síkság lévén erre a megoldásra valóban szükség volt.

Már a 6. század táján is Kismácséd területe nagyon sűrűn lakott, nagyobb területi egységet magába foglaló avar településnek számított. Védelmi szempontból a vízzel, mocsárral borított területet kombinálták egy, az akkori kornak és építőanyagának megfelelő palánkvárral. Felvetődik a kérdés-mekkora volt Kismácséd, ha vára volt? A válasz talán egyszerű is lehetne-nagy volt Kismácséd. Az akkori Kismácséd magába foglalta a mostani Kismácséd egész kataszterét, valamint lakott területként kell elképzelni a nagymácsédi határt egészen Szered felé, valamint Diószeg felé. A Várhelyen túl, az Öregszeg felé, Ábrahám irányába is lakott területek egységét említik a dokumentumok. Ezeket a ma már nem létező lakott területeket még említeni fogom. Ezek eltűnése, illetve újak, újabb helyeken való keletkezése az egyes történelmi korszakoktól függött. Akárcsak a mai Kismácséd. A jelenlegi falu 5 falurészből áll, történelmi szempontból más-más időben keletkeztek. Ezek a Csúri, Mákhely, Szugla, Pancsova, Vadon.

Írta: Varga Ferenc

További kapcsolódó írások:

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

szeptember 2023
HKSZCSPSZV
28293031 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 301

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small