site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Lekenye legendája - A vasorrú bába és a lány

PDFNyomtat

A Karszt Polgári Társulás „Legendák nyomában” című együttműködési projektjének végeredménye 1 történet és az evangélikus templomkertben átadott szobor (Miroslav Janič szobrász). A pályázatban a 19 HCS -ban tevékenykedő falu szobrot és történetet kapott, melyet a Literárna spoločnosť Pravé orechové munkatársai gyűjtöttek és dolgoztak fel. A könyv, amelyben eredetileg szlovák nyelven a történet meg fog jelenni, még a nyomdában van. 

A felvidéki község magyar múltjára való tekintettel eddig az egyetlen, írásban megörökített legendánknak a szoboravatási ünnepségre elkészítettük magyar kivonatát. Az alábbiakban egy rövidített, magyar kivonatot olvashatnak el a lekenyei legendából:

A történet a 20. század negyvenes éveiben játszódik. Özv. Takács Barnabásné – Gizike néni elbeszélése nyomán. Főhőse egy lekenyei lány, akinek kislány korában gyakran mesélt a nagyanyja. Ő és a két húga szerették hallgatni a mamájuk meséit. A meséket idővel felváltották a szentek életéről szóló elbeszélések és egyéb tanulságos élettörténetek. A nagymama megismertette az unokákat a rossz cselekedetekkel is, melyek különböző módon nyilvánulnak meg az életben. Rossz tett az is, ha a másiknak jót akarunk, de nem vesszük figyelembe, hogy ő nem akarja azt. Példaként hozta fel a gazdag családból származó Mária szerelmi történetét a faluból. A lány beleszeretett egy szegény paraszt fiúba, akitől a szülei eltiltották. A történet tragikus véget ért, mert Mária szerelmi bánatában öngyilkos lett... Ekkor még a történetünk kislányának sejtelme sem volt a szerelem erejéről... Nagyanya tanító intelmekkel látta el unokáit. Beszélt nekik a „setétség gonoszságáról", mely erősebb az emberi gonoszságtól. Ezek az árvíz, a jégeső vagy a tűzvész, de ide tartoznak a boszorkányok rontásai is. A megrontott emberfiát arról lehet felismerni, hogy fáradékony, gyenge és beteg, a gyermek pedig keservesen sír és nem tud aludni. A rontást egyik népi hagyomány szerint úgy lehet megszüntetni, ha az áldozat megmosdik abban a vízben, amibe előtte izzó parazsakat dobtak. Rontásra képes bárki, aki gyűlöletet táplál magában, és megronthatja a másikat tudtán kívül is. A legsúlyosabb rontásra a boszorkányok képesek. Boszorkánnyal a keresztutakon lehet találkozni, és jó, ha ilyenkor van az ember zsebében egy pár vetőmag. Ha szétszórja a magvakat a boszorkány elé, el tud futni előle, ugyanis az csak akkor mehet tovább, ha összeszedte őket. A gyerekekre viszont a vasorrú bába a legeslegveszélyesebb. Jelenléte a mély vízzel és a kígyókkal köthető össze. A parti sűrű növényzetben rejtőzködik, és az óvatlan gyermeket magával ragadja és vízbe fullasztja. Nagyanya nem ismert védekezési módot a vasorrú bába ellen. Óvta az unokáit, hogy vigyázzanak nagyon, amikor a Sajóban fürdenek.

A történet öt év múlva folytatódik tovább, kislányunk már nagylánnyá cseperedett. Egy forró májusi napon éppen libát legeltetet a Sajó parton, lábait a hűvös vízbe lógatva, amikor egy nagy kígyót vesz észre a vízben. Nagyon megijed, és fejvesztve menekül, de hiába, mert a part füvében is kígyók tekeregnek a lábai alatt. Egyszerre elsötétedik minden körülötte, és amikor feleszmél, egy ráncos arcú, apró szemű, gonosz tekintetű, sötét ködbe burkolózott banya áll felette, a nap sugara meg-megcsillan a vasorrán. A bába megérinti a lány homlokát, mire az újra visszazuhan az éjfekete sötétségbe.

Seprovel_tancolo_lanyA lány az elkövetkező napokat imádkozással tölti, hálás, amiért a fiúk eszméletlen állapotban megtalálták a parton, és hazahozták. Hálát ad az őrangyalának, mert megvédte őt a kígyóktól és a vasorrú bábától. Rémálmok gyötrik éjszakánként és sokáig ki sem megy az udvarból. Ez így megy hetekig. Nyár elején viszont már nem tud ellenállni barátnője, Irma unszolásának, és elmegy a lányokkal a Sajóra fürdeni. Úgy gondolja, hogy a vasorrú bábával való találkozás nem ismétlődhet meg újra. A lányok alsószoknyában és blúzban fürdenek, együtt a fiúkkal, akik csak alsónadrágot viselnek. Lányunknak megakad a szeme egy szép szál falusi legényen, Jancsin, aki bevonszolja őt a Sajóba, és nem engedi el a vízben sem. Karjában tartja, védelmezi, nehogy baja essen. A lány elfeledi minden félelmét, végre biztonságban érzi magát, szívét eddig nem tapasztalt melegség járja át. A fiúk kis idő múlva tovább állnak. Irma elárulja, hogy kissé távolabb meztelenül szoktak fürdeni a Sajóban. Rábeszéli a barátnőjét, hogy lessék ki őket a partról. Az a part egy lucernás része, és a kaszáló gazdája elkergeti a fiatalokat onnan. Mérges, mert letapossák a vetést. A nagy ordibálásra a fiúk is kirohannak a vízből, és mentik az irhájukat. Lányunk is fut hazafelé a tilosból, de újra erőt vesz rajta a már ismerős földön túli félelem, kígyók csúsznak-másznak a lábai alatt és elsötétedik vele a világ... a pitvaruk ajtajában eszmél fel újra, sikerült hazaérnie, mielőtt összeesett volna.

Az ezt követő fél évben gyakran megjelenik neki a vasorrú bába alakja álmában, de lassan kezdi megszokni. Úgy érzi, mintha a lelke ketté volna szakajtva, egyik fele vidám: ott lakoznak a barátnői, a barátai és Jancsi, míg a másik fele fekete köddel van telítve, melyből vészjóslón világlanak ki a vasorrú bába szemei.

A fiatalok Luca napra készülnek éppen. A hagyomány szerint ezen a napon minden évben a két templom közötti keresztúton a házasulandó fiúk kukoricát szórnak szét azzal a céllal, hogy a boszorkányok ne tudjanak ártani a falu lakosainak. Az eladó sorba került lányok pedig az otthon talált legócskább ruhába öltözve, fekete kendővel a fejükön, arcukat korommal bekenve seprővel kezükben kivonulnak a templomok elé, hogy felseperjék a szétszórt kukoricaszemeket. A lányok táncolva, vidáman sepregetnek, nyelvüket öltögetik a bámészkodókra – ezt máskor nem tehetik meg, csak ezen a napon. Táncba viszik a fiúkat, akik nem ellenkezhetnek. A népi hiedelem szerint, a férfi nem képes ellenszegülni, ha boszorkány viszi a táncba. A falusi rituálé minden évben éjfélig tart, végeztével pedig a fiúk hazakísérik kedvesüket. Lányunk mellett szótlanul lépdel Jancsi, és elkíséri őt haza, egészen a kapujukig. Gyakorlatlan még a szavakkal, de nem is hiányoznak azok, mert mindketten tudják és érzik, hogy egy láthatatlan erős kötelék van közöttük, és ez boldogsággal tölti el mindkettőjüket.

A szeretet érzés olyan nagy erővel bír, hogy megszünteti a lány félelmét a vasorrú bábától. Elalvás előtt már a Jancsi szemeit látja maga előtt, és alig várja, hogy újra találkozhassanak. Ezek után a lánynak soha többé nem jelent meg a vasorrú bába...

Fordította: Takács Ágnes és Beke Beáta

 
Website:
E-mail:
Hely:
  • Szlovákia
Szerző:Beke Beáta
Created:2014-12-07 09:26:38
IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

szeptember 2023
HKSZCSPSZV
28293031 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 301

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small