site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Palást és az Ivánka kastély

PDFNyomtat

A felvidéki Ipolyságtól északra, a történelmi Hont megye közepén, a mai Lévai járás keleti csücskében – a magyar-szlovák nyelvhatáron – terül el a vidék régi, gazdag történelmi múltú, hagyományőrző faluja, Palást község. A területen már a bronzkor korai szakaszában is éltek, ám a falu neve csupán egy II. Géza által 1156-ban kiadott oklevélben bukkan fel ’Plast’ (köpeny, palást) alakban.
A 145 méteres tengerszint feletti magasságban lévő Palást falut minden oldalról 250-450 méteres hegyek koszorúzzák, s ezek úgy védik az itt lakókat a szelektől és a hófúvásoktól, mint a palást az emberi testet. Piacsek Lajos helytörténeti kutató említi, hogy a település neve a környék lakóitól származik, s azt fejezi ki, hogy a helység védettebb terepen van a szomszédos településekhez viszonyítva.

A falu történelmével foglalkozók általában említik azt a ma már fel nem lelhető okiratot, melyet a hagyomány szerint II. András állított ki 1217-ben Szentföldön az egyik ott harcoló Palásthynak, Borsnak, aki a királytól adományként megkapta a palásti birtokot. Bármilyen alapja is volt mindennek, tény, hogy a község ősi fészke a Palásthyaknak, akik mintegy fél évezreden át birtokolták - másokkal egyetemben - Hont megye eme települését. Az is tény, hogy Palást a megyerendszer kialakulását követően királyi várbirtok volt, s mint ilyet II. András 1232-ben a zólyomi várnépek birtokához csatolta.

Az Árpád-korból származó, ősrégi magyar nemesi család, a draskóczi és jordánföldi nemes és báró Ivánka család. Több nemesi családdal együtt, már a 19. században régi földbirtokosai voltak a falunak. A mai Ivánka kúria ebben a korban épült klasszicista stílusban a Kissoron. Külsejét tekintve sima mennyezetű egyszintes épület, melynek északi bejárata előtt egy nyitott boltíves oszlopcsarnok áll. A kiugró csarnok felett háromszög alakú csúcsban két félköríves ablak és a családi címer látható. Az évek folyamán, többszörösen csonkították a birtokot, végül csak egy kis része maradt meg az eredetileg hatalmas területnek. Az épület az 1945-ös államosítást követően a község használatába került, emiatt belseje teljes átalakításon esett át. Volt benne raktár, művelődési otthon, óvoda, könyvtár, orvosi rendelők és hivatali lakásként is funkcionált.

A változást a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség hozta meg, mikor is 1994-ben megvásárolta az akkor már igencsak rossz állapotú épületet. Pénzhiány miatt eddig sajnos még nem sikerült nagy változásokat eszközölni, ám számos alkalommal szorgoskodtak rajta a cserkész kezek. Ezáltal elmondható, hogy az épület állapota sokat javult, ám még koránt sem olyan, amilyet megérdemelne. A Szövetség néhány éve megvásárolta az épület előtti telket, mely addig tele volt építkezési törmelékkel, ezt szépen eltakarították, a talajt elegyengették és füvesítették. Megvásárlása óta a Szövetség nevelési központjaként működik. A kastély mögötti udvarban 2013-ban emlékkeresztet állítottak Ivánka István emlékére.
Draskóczi-jordánföldi Ivánka István - politikus, költő, lapszerkesztő, és gazdasági szakíró - hajdanán az épületben élt feleségével nedeczei Nedeczky Gizellával és lányával, Ilával.
 
Website:http://www.plastovce.sk/
E-mail:
Hely:
  • Szlovákia
Szerző:Haász Erika
Created:2014-12-08 15:10:45
IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

szeptember 2023
HKSZCSPSZV
28293031 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 301

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small