site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pozsony

PDFNyomtat

intezmenyeklatnivalok

pozsonyi_hangulatPozsony (szlovákul: Bratislava), az egykori magyar koronázó város, ma Szlovákia fővárosa kiváló helyen fekszik, remek adottságokkal rendelkezik. A Duna partján, Ausztria és Magyarország határához közel, Szlovákia délnyugati részén fekszik.

Mivel az ország szélénél található, így eléggé eltolódnak az arányok, ebből kifolyólag Szlovákia keleti területei igencsak fejlesztésre szorulnak.

Mai elnevezése (Bratislava) egy téves fordításból ered, Pavol Jozef Šafárik (nyelvész, történész) a Bratislav, és nem a Braslav személynévből eredeztette. 1837 előtt szlovákul Prešporok, Prešporek, németül: Pressburg volt. Ez az elnevezés a szláv Braslva és a német burg szavak összetételéből ered, ebből lett a Pressburg.

Magyar neve a Poson, a vár első ispánjának nevéből ered.

A város építészete, hangulata teljes mértékben összhangban van a magyarországi városokéval, így szinte biztos, hogy a nyelvtől eltekintve mindenki otthon érezheti magát a városban. Pozsony mint főváros kellő mértékben nagyvárosias, de érezhető benne a barátságos, kisvárosi légkör is. Belvárosa (Staré mesto) olyan, mint egy kis ékszerdoboz. Védőszentje Szent Mihály arkangyal.

Egyvalamit viszont nagyon nehezményeztünk: a rengeteg autót és a több kilométeres dugót. A jó tömegközlekedés ellenére nincsen buszsáv kialakítva, így sajnos ha a kocsik vesztegelnek az úton, akkor a buszok, trolik is. Szerencsére itthon egyre jobban figyel a városvezetés erre a nem kis problémára, reméljük északi szomszédaink is időben felfedezik a tömegközlekedés, biciklizés és sétálás szépségét.

Szlovák, angol, német és spanyol nyelvű hivatalos honlap: www.bratislava.sk

A pozsonyi magyar nagykövetség oldala: http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/SK/HU

Info magyarul: http://magyar.bratislavaguide.net/

mihaly_kapu_oratorony

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

szeptember 2023
HKSZCSPSZV
28293031 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 301

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small