site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Schubert és Sacher zselízi hagyatéka – az Esterházy-kastély

PDFNyomtat

A szebb napokat is megélt Esterházy-kastély immár negyed évszázada elhagyatottságra és kilátástalanságra van kárhoztatva. Pedig építtetője, Esterházy János Károly családjához a magyar és az egyetemes történelemből is ismert személyiségek kötődnek. A nagy tekintélyű Esterházy család galántai ágáról van szó, akik felmenői közt szerepel többek közt Esterházy Miklós és Pál is, kik mindketten Magyarország nádorai voltak. De rokoni szálak fűzték a szintén nádorként ismert Wesselényi Ferenchez is.
Ahogy abban a korban és nemesi világban szokva lévő volt, megannyi magyar és német nemesi család rokonságban állt egymással, ami alól a zselízi uradalom tulajdonosai sem képeztek kivételt. A kastély utolsó tulajdonosa Coudenhove Ernesztina grófnő édesanyja révén egyenesen a Széchenyi családból származott.
Esterházy János Károly (1777–1834) és hitvese, Festetich Rozina nagy rajongója és támogatója volt a kultúrának. Jelentősen hozzájárultak a Garam menti település gazdasági és kulturális fellendüléséhez. De támogattál a Magyar Nemzeti Múzeum megalapítását, az ipolysági vármegyeháza építését, és részt vállaltak a Magyar Tudományos Akadémia alapításában is. Zselízen is lényegében az összes értéket képviselő objektum hozzájuk köthető. 19. századi épületeket, szobrokat, szakrális kisemlékeket hagytak a városkára.
Lányaik számára zenetanárának Zselízre hívták azt a Franz Schubertet, aki már ekkor nagy tehetségként volt számon tartva Bécsben. Schubert első, 1818-as zselízi tartózkodása alkalmával júliustól novemberig időzött itt. Ám Bécsbe való visszatérése után is kapcsolatban maradt a családdal. Hat évvel később 1824 májusában ismét visszatért Zselízre, ekkor decemberig tartózkodott itt. Források szerint a zselízi lét hatással volt rá, és több jelentős zeneművét is itt írta meg. Az ú.n. Baglyos ház, melyben ez idő alatt lakott, a mai napig létezik. Napjainkban városi múzeumként és Schubert-emlékszobaként működik. Ugyanígy János Károlyhoz kötődik Franz Sacher, a világhírű Sacher-torta megalkotójának a személye is. Őt is fiatalon csábította el Zselízre a birodalmi fővárosból uradalmi szakácsának. Különös kuriózum, hogy a gyermeke, Eduard ezen időszak alatt látta meg a napvilágot, aki később az egész világot behálózó nevét viselő lukratív szálloda láncolatot alapított. A kastély tőszomszédságban található szülőháza szintén máig fennmaradt. Jelenleg közösségi házként a magyar civil szervezetek otthonául szolgál.
Továbbá meg kell említeni Fischer-Colbrie Ágoston, zselízi születésű kassai megyéspüspök személyét is, aki az 1918-ban létrehozott Csehszlovákiában egyedüli magyarként maradhatott hivatalában. Személye úgy kötődik az Esterházy családhoz, hogy édesapja volt a zselízi birtok uradalmi erdésze.
Az utolsó nemesi rangú személy Coudenhove Ernesztina grófnő, 1944-ig irányította az uradalmat és lakta a kastélyt. Majd a front közeledtével előrelátóan Ausztriába, az amerikai zónába távozott, ahol nem sokkal később 84 évesen Salzburgban hunyt el. A második világháború után viszont a földreform keretén belül az állam elkobozta, és tulajdonjogát a Nyitrai Állami Gazdaságra ruházta. A ’60-as évektől kezdődően a városi óvodát helyezték át ide, ám a rendszerváltás óta üresen áll. A ’90-es évek elején kezdetét vette az épület komplex rekonstrukciója, de a tető kicserélése és a bejárat homlokzatának rendbetétele után a munkálatok megrekedtek. Állapota mára kritikussá vállt és mihamarabbi beavatkozást igényelne, máskülönben könnyen a léte kerülhet veszélybe.
 
Website:
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet
Hely:
 • Szlovákia
 • Szerző:Csonka Ákos
  Created:2014-11-24 17:10:53

  IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

  Szóljon hozzá!

  A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


  Biztonsági kód
  Frissítés

  Ide te is írhatsz!

  verecke

  Kárpátaljáért segélyakciók

  Segélyakció feltöltés


  templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

  Feltöltés a kategóriákba


  bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

  Feltöltés a kategóriákba


  faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

  Feltöltés a kategóriákba


  receptek

  Gasztronómiai érdekességek, receptek

  Feltöltés a kategóriákba


  viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

  Feltöltés a kategóriákba


  szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

  Feltöltés a kategóriákba


  hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

  Feltöltés a kategóriákba


  forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

  Feltöltés a kategóriákba


  bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

  Feltöltés a kategóriákba


  Eseménynaptár

  szeptember 2023
  HKSZCSPSZV
  28293031 1 2 3
  4 5 6 7 8 9 10
  11 12 13 14 15 16 17
  18 19 20 21 22 23 24
  25 26 27 28 29 301

  Útitárskereső

  Támogatók

  emet_logo

  Libri_Kiado_logo

  Helikon

  konyvudvar_logo

  Park_logo_szines

  Kolibri

  szulofold_logo

  További együttműködők

  algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small