site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Nevetlenfalu

PDFNyomtat

Nevetlenfalu
Nevetlenfalu nem bővelkedik nevezetességekben, ám sajátos elnevezése azonnal felkelti az ide látogatók érdeklődését.
Ahhoz, hogy hiteles magyarázatot kapjunk a település elnevezéséről, vissza kell utaznunk a falu első írásos említéséig, azaz a XIV. század második felébe.
1384-ben Deákfalva néven szerepel a község. Az elnevezés a személynévként is alkalmazott magyar „deák, tanult ember, írnok” a deák főnév és a birtokos személyraggal ellátott falu főnév összetétele.

Idővel oláhok telepedtek le a település köré, akik az írni tudókat „gyákok”-nak nevezték, így vagy az azt leírók hibájából, avagy a Zápolyák mesterkedése folytán kezdték el Gyakfalvaként emlegetni a települést. A környékbeli nemesség azonban hallani sem akart erről a „fajtalan” megnevezésről, ezért inkább Nevetlenfalunak keresztelték át a községet.
Egy másik – a helyi és környékbeli lakosság által máig ismert – legendája is van a névváltásnak. A monda szerint a közeli falvak férfijai előszeretettel látogatták a gyengébbik nem helybéli képviselőit, s idővel, ha Deákfalvára indultak, Pinádfalvaként emlegették a települést. Egyre inkább elterjedt ez a névhasználat, a falu lakosai azonban szégyellték, hogy pinádfalviaknak nevezték (és azóta is sokan nevezik) őket. Így volt ezzel az a parasztlány is, akitől egy arra lovagoló kapitány tudakolta a lakóhelyét:

„A dolog történetesen így esett:
Egy onnan jövő parasztleányt egy arra lovagló kapitány tréfából megkérdezett: „Honnan jő?” Ez elpirulva azt felelte: „Ejh! Nincsen annak a falunak neve!” A leánynak ez ügyes felelete az alispánnak a tudomására jutván, s eltöröltetvén a régi név, nyilvános rendelet folytán, 1720-ban Nevetlenfalunak neveztetett.”

Az alispán rendeletétől, közel három évszázada használják a Nevetlenfalut elnevezést.

Közben, 1946-tól, a szovjet korszak idejére a kárpátaljai magyar településneveket megváltoztatták, de Nevetlenfalut még jóval korábban, az 1920-as években Gyakove-re (Дякове) keresztelték.

Az 1991-es rendszerváltást követően enyhülni kezdtek a települések névhasználatát korlátozó intézkedések, így a helyi magyar sajtóban is használni kezdték a települések eredeti neveit, illetve az adott településen élő lakosság által használt névváltozatot. Ám a probléma nem oldódott meg, hiszen hivatalosan továbbra is az 1946-ban jóváhagyott nevek maradtak érvényben. Számos település több névválasztással is rendelkezett. A kárpátaljai magyar értelmiség nem tudott dűlőre jutni egy adott település történelmi nevének hivatalossá tételénél megfogalmazott mérvadó szempontok lefektetésének kérdésében. A nyelvészek sem jutottak egységes álláspontra, sőt, olykor teljesen ellentétes volt a véleményük.

1995. április 6-án, a megyei tanács XXII. ülésén – melyen a megye adminisztratív-territoriális változásait és a települések neveinek pontosítását vitatták meg – számos kárpátaljai település régi, a szovjet érában kapott, ukrán nevét változtatták meg, mely változás főként az -e végződésű településnevek -o végződésre történő cseréjét foglalta magába. Ekkor változott a Nevetlenfalu névtáblájának utolsó betűje is Gyakovora (Дяково). A helyi tanács helységnévtábla csere helyett a megkopott falutábla utolsó betűjét „javította át” fekete ragasztószalaggal.

2000. október 19-én végül sikerült a Nevetlenfalu (Неветленфолу) nevet visszaállítani úgy ukrán, mint magyar vonatkozásban.

Röviden így fest a „névtelen" falu viszontagságos bő hat évszázados névtörténete.

Hogy melyik név a legmagyarabb? Gyakfalva, Gyakháza vagy Deákfalva, Pinádfalva esetleg Nevetlenfalu, Gyakove avagy Gyakovo? Nehéz megállapítani. Személy szerint az én szívemhez a Deákfalva áll közelebb.

 
Website:Publikus
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet
Hely:
  • Ukrajna
Szerző:Budaházi Mihály
Created:2014-11-21 11:01:49
IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

augusztus 2020
HKSZCSPSZV
2728293031 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31123456

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small