site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Bölön, szeretett szülőfalum

PDFNyomtat

Bölöni látképKi ne lenne büszke szülőfőldjére, községére?

Én is ebből az indítatásból szeretnék benevezni e pályázatra. Ha ritkán is van lehetőségem hazalátogatni elfoglatságom miatt, nincs nap amikor nem tárul elém gondolatban a templom, a vár, a régi iskolám, és a kis lakocskám.

Bármelyik irányból járunk Bölön közelébe, az Olt jobb vagy bal partján, ránk köszön sorra a három templom tornya. Az unitárius templomot erős, régi vár övezi, amely már az 1600 években a község lakosságát védte.A vár építési ideje a 17,század elejére tehető, a várfalon található felírat alapján.Az erről tanuskodó íratok elégtek. Következik a felújított református templom, amely lélekszámával arányosan kicsi, szerény ékszer. Kiszélesítve a panorámát, felbukkan az ortodox templom is.

Ha az arra járónak felkeltette a figyelmét a település, javasolnám közelítse meg Sepsiszentgyörgy, megyeszékhely felől. Brassó megyéből kilépve közeledünk Bölön fele. Már hívogat az unitárius templom tornya, mielőtt belépnénk Kovászna megyébe. Sajnos göröngyös úton, de annál értékesebb település határában járunk. A kishíd emlékeztet a régi magyar-román határrra. Nem hagyhatom ki, még akkor sem, ha ezt még ma is csak suttogják a helybéliek. Jobbra, a Büdös hegy csalogat, a kénes forrásához, amit egy uniós program segítségével méltó helyre emeltek, és kezelőközpontot létesítettek a gyógyulni vágyóknak. Gyomor, bél és ízületi panaszokra egyaránt javasolt. Baloldalt az Olt kanyarog öregesen.

A faluba beérve, ha balra letérünk, a mesterséges halastavak nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget az arrajárónak. Ha nem akarunk halászni, javasolom a kedves olvasónak folytassa utját a falu központ fele. Figyeljen jól, mert jobbra ékeskedik a falumúzeum. Egykori óvodám épülete volt. Számos szép emlék köt ide. Valahányszor arrajárok, jelképesen megsímogatom az épületet amely falai között, a kedves ovónénik elkezdték csíszolni mai életem. Kétszáz méterrel tovább, jobboldalt a Bölöni Farkas Sándor nevét viselő iskola látható. A tanulmányaim értékei melett még többet jelent nekem, hogy az iskola építkezési munkálatait a kedves édesapám végezte. Tovább haladva a bölön patak megáljt parancsol egy percre. Nem hiszem lenne olyan látogató, akit ne ragadna meg a látvány ide érkezve. A patak tuloldalán a hiányos régi piactér mögött, annál nagyobb értékű panoráma tárul elénk. Közelebbről karnyújtásnyira a bölöni vár, erdély legnagyobb unitárius templomával. Toronyirányt haladva, sétáljunk fel a vártemplomhoz.

Jobboldalt Bölöni Farkas Sándor mellszobra várja a tiszteletet. Világutazóként, íróként tartják számon a történelemben. Számos könyv is megjelent munkásságáról.Pl:Mikó Imre-A bércre esett fa. A vár alján található a szülőháza, amelyben most is lánytestvérének leszármazottjai laknak. A hegyre kiérve tekintsünk az aljba. Ott található az egyház tulajdonában lévő iskola, ahol 1-4 osztályos tanulmányaimat végeztem. Itt vezettek be a számok világába, tanítottak a betűvetésre. Egy könnycseppet megérdemel a vastagfalu épület a benne rejlő emlékekkel, az előtte található Erzsébet parkkal, amely Sziszi királyné mellszobrát őrzi. Folytassuk utunkat a templom fele. A harangláb fogad, majd a kovácsoltvasból készült templomkapu beinvitál a hajószerkezetü templomba. Bölönt, az unitáriusok rómájaként is emlegették régen, de ma már nagyon megcsappant, elöregedett a kommunizmus idején folytatott iparosítás miatt a lakossága. Talán nem jön, hogy elhagyjam a templomot, naponta felcsendül fülembe az orgona hangja. Körbejárva a templom sétányán, a régi vár hívja fel magára a figyelmet. Erős, vastag fala ma is hősiesen állja a sarat, egykor a támadók előtt, manapság a gyakori földrengések próbálják ererejüket rajta. Pályázatokból, lassan de sikeresen restaurálják. A napenergiával ellátott lámpák éjszaka is kiemelik értékeit a várnak.

Továbbhaladva, az aljban, az említett Bölöni Farkas Sándor szölőháza. A ház oldalán emlékplakett található. Előre nézve, a református kistemplom huzódik meg szerényen. Mögötte a temetőkert. Nem nagy távolságra ékeskedik az ortodox templom is, kis lélekszáma hűségesen őrzi. Szokták mondani: a faluban három templom s a többi mind ház, a lakók békében szorgoskodnak, takarékosan megművelnek minden talpalatnyi földet. Akik nem tudtak megválni a falutól, ingáztak régebb a közeli városokba a jobb megélhetésért. Este hazavárta őket a hűséges három torony. Akik elköltöztek, egyre ritkábban tudnak egy fejbólintás erejéig is kiszabadulni a felgyorsult világ forgatagából, de egy eseménynek van annyi ereje, hogy mágnesként hazavonza az elszármazottakat.

Ez az esemény a bölöni farsang.

A falu fiatal legényei rangosabbnál-rangosabb öltözetbe bújnak, és feldiszített lóhátra pattannak. Előkerül a magyar ruha, székelyruha, menyecske, menyasszony, úrfi és vőlegény régi öltözete. A rezesbanda és a kiváncsiskodók kisérik a jelmezbe öltözötteket minden utcába. Annak ellenére, hogy minden évben megszervezik a farsangot, mindig más a varázsa, az üzenete. Ebből az alkalomból összegyülnek minden családban a rokonok. Egy napra elfelejtik a mindennap nehézségeit, örvendenek a találkozásnak. Felelevenítenek régi emlékeket, előkerül az asztalra a háziszőttes szilvapálinka, diós-mákos kalács, minden házban a kályhán fő a töltöttkáposzta és a héjjalt kukorica. A varázslatos napot bál zárja, a hazalátogatók könnyei szentelik meg és fogadalmak születnek a jövőévi viszontlátásra.

Pályázó, a cikk készítője: Kisgyörgy Ágnes, Kézdivásárhely

(A kép forrása: www.erdely.ma)

2014. november

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

augusztus 2020
HKSZCSPSZV
2728293031 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31123456

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small