site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

A batári jány és a szerencse

PDFNyomtat

A történelmi Ugocsa vármegyében terül el szülőfalum, az írásos emlékekben először 1216-ban említett Batár. Nevét a határában elhaladó Batár folyóról kapta. Kezdetben flamand hospesek lakták, s a tatárjárás, a lengyel pusztítás, a török-tatár sereg dúlása, Trianon és egy pestisjárvány után még ma is itt élünk – magyarként.
A batáriak életében mindig is nagy szerepet játszott, játszik a munka és a vallásosság, így a különböző jeles események, népszokások, hiedelmek is ezekhez kapcsolódnak.
Húshagyó kedden a legények ostorpattogtatva, kürtölve egy gulyát jelképező gyerekhadat hajtottak be inni az olyan portákra, ahol nagyböjt kezdetéig megmaradt az eladó lány, s a „Kinek van eladó lánya, hajtsa ki a szűzgulyába”! rigmus kíséretében követelték a gazdától, hogy engedje ki lányát.
Farsang idején a jelmezbe bújt fiúk sorra bejárták a lányos házakat. Nóta és citeraszó kíséretében megtáncoltatták a lányokat, majd tovább álltak. Előtte a tűzhelyre keserű paprikát szórtak, így a háziak szó szerint könnyezve búcsúztak tőlük.
Virágvasárnapon ma is él a barkaszentelés szokása. A megszentelt barkával megveregetik a hajadon lányok fenekét, mondván: „Olyan kapatos legyél, mint ez a cicuka!” (kapatos: kelendő). Emellett azt is mondják, hogy „Akkora legyen majd az urad …-ja, mint ez a cicuka!”
Húsvétkor kétfülű pászkakosárban tojást, pászkát, egész sonkát, sót, fehér héjú fokhagymát, bort és gyertyát vittek szentelni a görögkatolikusok. A szentelt ételek maradékát semmiképp sem volt szabad kidobni vagy vakon született állattal (kutyával, macskával) megetetni, így azokat elégették. A szentelt gyertyát vihar idején meggyújtották, hogy elűzze a rossz időt.
A búzaszentelést április 25-én, Szent Márk napján végezték. A mezőn szentelt búzából 5-6 szálat vitt haza mindenki. Ebből adtak jószágnak, hogy ne legyenek betegek, később vihar idején meggyújtották, mert füstje használt a mennydörgés és villámlás ellen. Ezzel füstölték meg a megijedt gyermeket is.
Azon, akit szemmel vertek vagy rontást tettek, az öntőasszonyok segítettek. Ilyen volt Batáron Zsadányi Róza. Egy archaikus ima maradt fenn tőle: Mikor az Úr Jézus a földön járt,/ Kiment a Gecsemáné kertbe/ Leült egy figefa alá./ Arra ment, arra ment/ Három szép szent szűz leány./ Így szól egy belőle:/ Mária, szebb a te méhednek gyümölcse/ Mint a szép fényes Nap, /Aki az égen járt./ Arra ment, arra ment/ Három szép szent szűz leány./ Igy szól egy belőle/ Mária, szebb a te méhednek gyümölcse/ Mint a szép fényes Hold,/ Aki az égen járt./ Arra ment, arra ment/ Három szép szent szűz leány./ Igy szól egy belőle:/ Mária, szebb a te méhednek gyümölcse/ Mint a fényes Csillag/ Aki az egen járt./ Úgy ne árcson neked (Margitka)/ Semmiféle ijedés, betegség, szemártás, igézet,/ Mint az Úrjézusnak nem ártott/ A három szép szent szűz leány igézete./ Jézus Mária szent nevében ámen./
Ha egy batári lány sikert ér el valamiben vagy csak elcsípi az utolsó ülőhelyet a buszon, máig is azt hallja: „Szerencsés, mint a batári jány.” Ennek alapja egy szájhagyomány útján fennmaradt történet: a batári jány elment a malomba, ahol megőrték a gabonáját, s nem is kellett érte fizetnie… legalábbis pénzt nem. Hazafelé menet, miután „Megőrtem vám nélkül…”, még egy baltát is talált.
Bár az emlékek halványodnak, számos szokás és hagyomány a mai napig fennmaradt, s míg van, aki továbbvigye, fenn is marad majd. S amíg híresen szerencsések vagyunk, teszünk is ezért, hisz ezeknek köszönhetően vagyunk, akik vagyunk.
 
Website:
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet
Hely:
  • Ukrajna
Szerző:Espán Margaréta
Created:2014-12-04 16:32:05
IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

augusztus 2020
HKSZCSPSZV
2728293031 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31123456

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small