site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Itt volt május elseje…

PDFNyomtat

majusTöbb kedves emlék foglalkoztat.
Legyezőszerűen a megélt témák egymás mellett...
Íme, egyik.

Ötödikes lehettem, a négyes számú iskolában, az egykori Premontrei gimnáziumban... Hajlott hátú zenetanárnőnk volt. Végtelenül kedves, ahhoz a sok osztálybeli vásott nebulóhoz, akiket zenére idomított... A gyermek számára, a nagyobb szabadságot jelentő áprilisi tavaszban történt, amikor zenetanárnőnk igyekezett betanítani, egy, a máig fülembe költözött „Májusköszöntő" dallamot.

Zengjen a dalunk, pajtás, / Fákon újul a hajtás, / Fogadjuk a tavaszt dallal!/ Itt van május elseje, / Énekszó és tánc köszöntse / Zeng és dalol az élet..."

S ez, a számomra igen kedves dallam, síromig elkísér. Mint a reuma a reumást. Tudom, ilyen a természetem.

Egykori munkahelyemen - május előtt - ez csak felerősödött. Tervezőmunkatársam is idomítottja volt közös zenetanárnőnknek. S ilyenkor, május elseje előtt, örökké az irodában, eldúdoltuk a refrént: Itt van május elseje,/ Ének szó...Jókat kacagtunk, pajkos gyermekkorunkra, tanárnőnkre emlékeztünk, köszöntöttük a tavaszt dallal...

Tanárnőm, huszonhat éve halott, kollégám pár hónapja. Már csak nejemmel dúdolgatom ezt a kedves, tavaszi indulót. Ki tudja meddig? S egyre ritkábban, mert vénségemre dal helyett, pirula fogyasztóvá lettem. Kikívánkozott belőlem.

A minap, kedves, Budapesten élő iskolatársamat tárcsáztam. Május elseje volt. Éreztem a telefonhívás szükségét. Ugyanis, már nem fértem a bőrömben. Szokásos érdeklődés részéről, részemről... Jól vagyok – mondtam, s máris kérdeztem: Te emlékszel – énekórán - mit is tanultunk anno, az iskolában..."Itt van május elseje..." S a telefonba, egykori tervezőkollégám helyett, most neki elénekeltem... Nagyon örült... Egy a nagy baj, már nem rügyezünk, hanem pirulázunk és fohászkodunk: Legyen még május elseje!

A cikkben említett dal a következő linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=mbzOns4XVus

Márton István / Nagyvárad

2015. május 1.

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

május 2023
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 311234

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small