site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Várdomb és a várhely

PDFNyomtat

vardombKismácsédon a legnagyobb értékű műemléknek az 1252-ben épült (újjáépült) antióchiai szent Margit római katolikus templom számít a maga eddig fel nem tárt rejtélyeivel.

Kevés szó esik viszont az elfeledett, eddig felderítetlen múltú, titokzatos Várhelyről és Várdombról. Nagyobb domb volt, melyet a második világháborút követően a helybeliek buldózerrel egyenesítettél el, eredetileg ide volt tervezve az új focipálya létrehozása. A futballpálya végül a domb keleti oldalán lett kialakítva.

Kismácséd észak-nyugat irányában elterulő, erdővel körülvett Várdomb és az azt körülvevő Várhely helyrajzát szemlélve is szemmel észlelhető előbb a medernek megfelelő mély árok, majd a fákkal benőtt terepen a fokozatos emelkedés. A sűrű bozótból elénk tárul egy magas domb, aminek nem is tulajdonítanánk nagyobb jelentőséget. A domb közepén vágás van, mintegy két részre osztva a dombot. Mellette gyalogút vezet, s egyben ez a kigyúrt ösvény vezet végig a Szuglai Dudvág-parti lejárótól a domb mellett, egészen a futballpályáig. A kutatás eredménye meglepő...

vardomb2Tudtad-e kedves kismácsédi olvasó, hogy faludban egykor vár állott?

A Várdombot a Dudvág egykori holtágai veszik körül, és környékén a 6.-10. század táján már komoly katonai-védelmi rendszer léte feltételezhető, melyet a terepviszonyok is megerősítenek. Ami viszont ezt megcáfolja, az az építő-anyag-ill. más leletanyag hiánya. Ez viszont nem is csoda, hiszen az akkori építőanyag alapanyaga, a nád-fa kombináció nem időtálló. Az avar-kori, Dudvággal védett földvár, a Várdomb és a Várhely csak egy része volt a Kismácséd területén kimutatható avar település-rendszernek. További ilyen avar települések nyomai kimutathatók a Fenékben, valamint a templom körüli Reznek-dűlőn és a Paperdei-dombon. Ezek a részek máig is a legmagasabb pontjai a község területének. Ebből kifolyólag egyértelmű, hogy az avarok a mocsarak, nádasok és kiemelkedések sokaságában elterülő településeik sokaságával szinte település-rendszert hoztak létre, melynek része volt a katonai védelmi-rendszer kiépítése is. 

vardomb3A 13.-16. században már leletek és dokumentumok bizonyítják a vár létét. Az eddigi bizonyítékok meggyőzően utalnak arra, hogy ez a palánk szerkezetű földvár-erődítmény az avar, majd szláv, később a honfoglalás-korban is létezett a körülötte lévő, folyamatosan lakott településsel együtt. Ezen kutatás eredménye alapján azt az eredményt lehet megállapítani, hogy a Várhely, de a templomhoz közeli Paperdei-domb, Reznek-dűlő, Bíróság-dűlő, melyek közt jelentős a távolság, ennek ellenére a 6.-10. században lakott települések voltak. Lakói nagy területet népesítettek be, egy nagy Terra Machedot alkotva. A vár körüli védőrendszer is nagyobb területet foglal el. A vár területe megközelitőleg 100 x 120 méter területű lehetett, nem feltétlenül négyzet alakú. A várárok, másképpen vizesárok és a másik 4 akadályt jelentő földsáncok több soron voltak kialakítva. A palánkfalak szintén több soron védték a központi részt jelentő várat. A vizesárokba a vizet a Dudvág tudatos elvezetéséből nyerték. Dr. Habovštiak megemlíti, hogy az árok mélysége eléri egészen a kövecses rétegű talajszintet.

Dr. Habovštiak 1970-ben így térképezte fel a Várhely és a Várdomb tereprajzát:

A- Várdomb
B- Vár előtti rész kettős várárokkal
C- Domb, földsánc
D- Mocsaras rész, vízárok
E- Mai falu központi része

varhely

Varga Ferenc, Kismácséd

2015

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

július 2020
HKSZCSPSZV
2930 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 3112

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small