site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Egy idős magyarországi barát siralmai...

PDFNyomtat

voros-horizontokA nyolcvanas évek Ceausescu féle elvgörény diktatúrájában ismertem meg – feleségestől, aki nála minimum húsz évvel fiatalabb. Akkoriban történt, amikor - többek között - hermetikusan zárkózott el a román diktatúra a gulyásnak fűszerezett kommunista magyar kondértól.

Gondolataink részére, mi erdélyiek, örökké, ha mégis tehettük, nagyokat merítettünk arról a számunkra korlátozott széles terítékről, amit a kultúra, részben politika tálalt. A baj csak az volt, akkoriban, a határ számomra átléphetetlen, ugyanis sógoromék kiszöktek Romániából. Útleveleinket - a hatóságok - előttünk tépték szét...

A szóban forgó nyugdíjas barátom és felesége maradt kapocsként hozzátartozóink között. Köztudott, a takarékláng alatt élelmezett Romániában, szinte alig tudtunk ennivalóhoz jutni, de ők segítettek rajtunk. Nem csak élelemmel, elmés ellenzéki írásokkal. Politikailag, azonos nézeteket vallottunk.

1989 nyara. Csengetnek. Barátaink jöttek. Persze, a határon kikérdezték, hova mennek? Nem adták meg címünket, emlékezetem szerint, a Nagyvárad melletti Félix fürdőt említették. Be kell vallanom, másoktól hallottuk, volt rá eset, amikor követték az ide érkező vendéget. Szerencsénkre, őket senki. A Trabant pótkerekébe rejtve hozták I.M. Pacepa könyvét a Vörös horizontokat (Egy román kémfőnök vallomása). Ők még erre is képesek voltak! Pedig, akkor történt, amikor a légy zümmögésére is odafigyeltek. Erre, volt számtalan példa, hogy sokszor, a kirügyező szavak is befelé hervadtak... Nem akartam hinni a szememnek, amikor a pótkerékből előkerült ez a könyv. Már korábban a Szabad Európa Rádióból értesültünk, megjelent magyar fordításban is...

Nem voltam kíváncsi a hozott finom ételekre, nem érdekelt szinte semmi, csak a könyv, és Pacepa mondandója a diktátorról. Ha jól emlékszem, egy könyvet sem olvastam ilyen gyorsan és hatalmas kíváncsisággal, mint ezt. Az egykori kémfőnök, a nagy nyilvánosság számára, ebben rajzolta meg a ceausescui diktatúra teljes keresztmetszetét... Írásának apró elemei áterezték az egész kommunista kapcsolatrendszert. Szálai szervesen kötődtek az arab világhoz, sőt Amerikához is.
Jegyet vettünk 1989 szeptemberére, a tengerpartra. Oda is magammal vittem ezt a könyvet még-egyszeri olvasásra, hisz' annyira érdekfeszítő volt számomra. Feleségem, megérkezésünk után, amikor meglátta, hogy magammal hoztam, csak hüledezett. Nagyfokú felelőtlenséggel vádolt!

Nem sokkal, mindkét országban óriási reményekkel eljött a rendszerváltás... Barátaink, a fordulat után, már egyre kevesebbszer jöttek. Mi voltunk azok, akik mozgékonyabban rándulgattunk Budapestre. Ittuk a szabadságot, annak ellenére, hogy hosszú sorok álltak a határon, fel tudtam keresni nagy álmom helyeit, az elszakított trianoni területeken élő magyarjainkat. Micsoda élmény volt, a különböző államokbeli portyázás. Beszélgethettem velük.

Barátom és felesége lassan elmaradtak. Szeretetük, vonzódásuk a bajban, sokszor erőteljesebb volt sok rokonénál.
A betegség kegyetlen nagyúr. Útjaink lassan elváltak, azért néha-néha találkoztunk...
Pár évvel ezelőtt, karácsonyi telefonhívásunkra elmondta helyzetét, betegsége elleni küzdelmét. Levélben is értesített minderről, főleg ami beárnyalja 89 esztendős életét... Kiválóan, frissen gondolkodik, ír a mai magyarországi nehéz viszonyokról, jól elemez. Íme:

„(...) Mindent türelmesen elviselek, csak azt nem tudom lenyelni, hogy hová jutott szegény hazám? A sok, piszkos hazaáruló, gazdaságot elfecsérlő, privatizáló gazember komcsi, tönkretette az emberek életét, egészségét idegi állapotát. Sajnos, a magyar emberek nagy része eltompult érzéketlen, s nem tiltakozik kellőképpen a sok megalázó hazugság miatt.

Én, mint az 56-os sebesült – Andrássy út rabja, tiszti rangom elvétele, lefokozás szenvedője, nem tudok sajnos mást tenni, csak a Himnusz elhangzásakor könnyes szemmel emlékezni és kérni: Isten áldd meg a magyart!

Boldogabb újesztendőt, sok szeretettel: Feri"

A sors milyen érdekes. Az említett Vörös horizontokat, 89 fordulata után, az akkori nagyváradi „Fáklya" napilap azonnal közölni kezdte. Sorozatban, abból a könyvből, amit barátaink – pótkerékbe vulkanizálva – csempésztek a román kommunista diktatúrába. Ezt hívják vakmerő teljesítménynek. Esetleg még van, aki a Vörös horizontok sorozatra emlékezik... Milyen boldogok is voltunk a rendszerváltás hajnalán. Hát nem? Reményeinket – Kelet-Európában - sokan lehűtötték.

Budapesti idős barátunk, pár éve meghalt. Emlékét, merészségét szívemben őrzöm.

Szerző: Márton István

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

május 2023
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 311234

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small