site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Krasznahorvát

PDFNyomtat

"Krasznahorvát és környéke a Kraszna mente egyik legkorábban benépesült vidéke. A falu környékén előforduló víz- és helynevek (Zolina, Seredenka, Palicka, Kolicka) az itt megtelepült szláv lakosság jelenlétét bizonyítják. Honfoglaló őseink korán megszállták a Meszesről lenyúló erdőrengeteg szélén elterülő folyó menti sávot, és itt állandó településeket (Csizér, Horvát, Kraszna, Kecel, Récse) hoztak létre már a 11. század folyamán. Az Árpád-kori település eredetileg a szomszédos Kraszna irányából érkező út mentén feküdt (ma: Berbécsfogadó) és csak később, az 1241. évi tatárdúlás után települt át a Kraszna mentére. A falu korábbi településének helyét a Pusztahorvát helynév is őrzi.

A mai Krasznahorvát két különálló településből jött létre, Horvátból és Petenyéből. Az okiratokban Petenye kétféle néven is szerepel: Petenyefalva (1455) és Szentkeresztfalva (1495). Petenye a 423 m magas Kopasz-domb alján települt és a két falut a Kraszna választotta el egymástól. A két település összeolvadása a jelen század folyamán - a 20-as években még különálló településekként szerepelnek -, míg a két egyház egyesülése a 19. század közepén történt.

... A tatárjárás előtt Horvát krasznai várföld, a Krasznavár körül tömörülő várbirtokok (Badacsony, Bán, Bagos, Csizér, Kerestelek) egyike, melynek első okleveles említése a Váradi Regestrumban fordul elő 1213-ban Huruat néven: Rahina bevádolta falubelijét, Zamat, a krasznai vár billogosa és udvarispánja előtt azzal, hogy bárdját ellopta.

A reformáció előtt Horvát római katolikus egyháza, mint Kraszna filiája, a krasznai főesperességhez tartozott. A reformáció tanai a mohácsi vészt követő zűrzavaros idők ellenére itt is termékeny talajra találtak. Elfogadhatónak látszik az a feltevés, hogy a horváti református egyház már a 16. század végén létrejön.

A falu helynevei közül csupán néhány olyan van, amely az idősebbek emlékezetében is él. Ezek közé tartozik a Halastó utca, Tódomb, Mátyásülése és Tor¬mafalva.
A Halastó utca a Kraszna folyó felduzzasztott, halastóvá alakított partjára vezethetett. A halastó a Tódomb alatt helyezkedhetett el. Horvát egyik nagyon régi, ma is létező és ismert helyneve, ami egy szőlőhegyet jelöl. A családnevek közül igen elterjedt a Bekő, Balla és a Székely.

Horvát népe őstermelő. Földműveléssel (gabonatermesztés, szőlőművelés) és állattenyésztéssel foglalkozik. A lakosság ősi foglalkozásai közé tartozik a gyümölcstermesztés is. Körtetermesztéséről a 13. századból vannak adatok. A falun átfolyó Krasznát vízimalmok meghajtására használták már a középkor óta. Sajátos hagyományaik és ruházatuk nincsen, a krasznai mintát vették át. "

Seres Norbert-Miklós pályamunkája.

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

szeptember 2023
HKSZCSPSZV
28293031 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 301

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small