site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Művészetek szolgálatában

PDFNyomtat

2014festmeny

Egy fantasztikus újvidéki művész házaspár

Két fantasztikus emberrel ismerkedtem meg Székelyudvarhelyen a Bolyai Nyári Akadémia továbbképzőjén, Ilona Resetár és Uri Ferenc idős művész-házaspárral. Sokat forgattam a tőlük kapott névjegykártyát és kiderült az internetnek köszönhetően, hogy a slikar- horvátul festőművészt jelent. Nagy örömömre szolgált, hogy sokat beszélgethettem velük, nagyon tájékozott emberek és nem feltétlenül csak művészetről társalogtunk.

Így pótolhattam hiányos történelmi ismereteimet, mivel Uri Ferenc személyében nem csak egy művésszel, hanem egy igen tájékozott történésszel találkoztam. Ritka lehetőség az embernek, hogy magával az élő történelemmel talákozzon egyszemélyben, már csak Uri Ferenc koránál fogva is, mivel betöltötte a 87-ik évet. Már az is csoda, hogy még el mernek indulni ilyen hosszú útra a felfedezés és az alkotás kedvéért.

Egy pár mondatban szertetném összefoglalni életpályályukat, mivel mindannyiunk számára példamutató és tanulságos lehet.

uri_ferencUri Ferenc nyugalmazott gimnáziumi történelemtanár, kutatómunkát végző pedagógus, sikeres képzőművész. Csúrogon született 1927. szeptember 18-án. A tanítóképzőt Szabadkán végezte el 1953-ban, majd évekig tanítóként dolgozott. Újvidéken elvégezte a tanárképző főiskolát történelem-földrajz szakon, 1964-ben pedig az újvidéki Bölcsészettudományi Kar történelem szakán megszerezte az egyetemi oklevelet. Hosszú ideig az újvidéki Moša Pijade Gimnázium tanára volt. 1993. november 24-én Bálizs Mihály képzőművészet szakos tanárral és Molnár József grafikussal és költővel közösen megalapították az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület képzőművészeti szakosztályát. 1994. márciusában a csoport felvette a PEART – Petőfi Művészei elnevezést. 1994. április 19-én a Petőfiben rendezték meg az első közös tárlatukat, és ezt eddig 31 ilyen kiállítás követte a székházban vagy a Forum kiadóház klubhelyiségében, az Újvidéki Színház előcsarnokában, illetve vidéken: Szenttamáson, Szabadkán, Zentán, Adán, Bácsföldváron, Muzslyán és Budiszaván, a határon túl Budapesten, a Magyarok Házában és Hódmezővásárhelyen. Számos alkalommal díszoklevéllel, aranyplakettel, MIRK-díjjal és más rangos elismeréssel értékelték a PEART-alkotásokat, illetve a képzőművészeket.

resetar_ilonaResetár Ilona, Uri Ferenc felesége, 1940. augusztus 31-én született Apatinban. Egészségügyi szakközépiskolát végzett. Hosszú évek óta foglalkozik képzőművészettel. A bosznia-hercegovinai Međugorjén három hónapos ikonfestői tanfolyamot fejezett be. Igen sikeresen alkalmazza ezt a technikát, ennek folytán olajképei igen régieknek tűnnek, repedezett a felületük. Tagja a PEART képzőművészeti csoportnak, valamint az ugyancsak újvidéki ALBI-ART csoportnak. Képzőművészei kolóniák tagja volt 2006-ban Međugorjén, 2008-ban Csevenkán, illetve Újvidéken. Resetár Ilona képeivel ez idáig 29 közös kiállításon vett részt Újvidéken, Szabadkán, Zentán, Adán, Šiden, Mitrovicán, Szenttamáson, Pivnicban, Muzslyán, Maglićon, Tiszakálmánfalván. Ugyancsak kiállított Budapesten és Hódmezővásárhelyen.

Eddig két sikeres életpályát ismertettem, de térjek vissza bevezető mondatomra. Ez a két sikeres életpálya töretlen alkotókedvet hordoz magában, csodálni lehet egyszerűségüket és gyermeki kíváncsiságukat mely a Bolyai Nyári Akadémiára vonzotta őket.Természetesen sokat beszélgettünk és láthattam őket az alkotó munka lázában ahogyan különböző technikákkal kísérleteznek, olajjal és akvarellel egyaránt jól bántak. Sikerült egy pár fotót is készítenem, amit szívesen megosztok a Határtalan honlapján. Két kiforrott alkoktóművészt sikerült bemutassak, akik magas koruk ellenére kitartanak elképzeléseik és akaratuk mellett.Töretlen alkotókedvet és még sok alkotótábort kívánunk az idős művész-házaspárnak!

Írta: Baki Szmaler Györgyi

2014. augusztus

    

 

 

 

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small