site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

A Fő utcai Bazárépület passzázsa Nagyváradon

PDFNyomtat

2014-10-26_11.11.37

 A BAZÁRÉPÜLET a Fő és a Madách Imre Utca között áll, és immár 104 éves múltra tekinthet vissza.

A nagyváradi teátrum szomszédságában lévő ingatlan a színházzal egy időben épült, ideiglenes jelleggel, hogy a nagyszabású befektetés költségeit visszatérítse az építő-tervező, id.Rimanóczy Kálmán számára. Az épületet ma is rendeltetésszerűen használják, az emeleten lakások, a földszinten bolthelyiségek vannak.

A bazár felépítéséhez több régi épület, a Sáfrád-, a Mayr-, a Weislovits- és a Hillinger-féle házak lebontása után kerülhetett sor, ez nyitotta meg az utat a színház felépítéséhez is. Az első házat 1899. nyarán kezdték bontani. A bazár és a színház alapozását is egy időben kezdték el és 1900. október 30-án már állott is a Bazárépület. 

A masszív épületet szimmetria és impozáns főhomlokzat jellemzi, amelynek közepén gyalogátjáró húzódik. A két utcát összekötő átjáró timpanonjának középpontjában az angyal által tartott pajzson Nagyvárad XX. század eleji címere látható. Az építő eklektikus ingatlant tervezett a város szívébe, amelyet a középrizalitját metsző átjáró, és a rizalit fölötti hatalmas díszes oromzat tesz egyedivé Nagyváradon. A jón fejezetű oszlopokon nyugvó, ívelt portikusz különösen szép. A közép és a sarokrizalitot attika koronázza. A Bazár-szoros 16 méteresre épült. Az épület földszintje kváderes kialakítású, az ajtó és ablakok szintúgy. Az emeleten egyenes záródású és páros ablakok találhatók. A középrizalit pilaszterei díszes fejezetűek. A műemlék a belváros egyik jelentős épülete Nagyváradon. 

   3_passzazs          4_passzazs

 "Nagyvárad - A Fő utcai bazárépület passzázsába költöztetik az eleddig a nagyváradi várban működő, a vár ismertetésére szolgáló turisztikai információs  turisztikai központot",- döntött legutóbbi ülésén a Nagyváradi Helyi Tanács még 2009-ben. Azóta már egy jó pár év eltelt, és a városképet romboló látvány tárul a szemünk elé. A Fő utcát a Madách Imre utcával összekötő átjáróban a közelmúltban még folyóirat- és könyvárusok tevékenykedtek, de jóideje lezárta a város az átjárót. A február 26-án elfogadott javaslat szerint az információs központot vissza nem térítendő forrásokból alakítják majd ki. A passzázsban létesítendő központban a Nagyváradra látogatók nemcsak a várról, hanem a város összes turisztikai  látványosságáról, épületeiről, a városban zajló látványosságáról, a városban zajló főbb kulturális eseményeiről, szálláslehetőségekről, stb. is információkat szerezhetnek majd.

1_passsazs    2_passzazs

  Úgy látszik a turisztikai  információs  központ egyenlőre még várat magára, addig is a belváros egyik jelentős épületének az átjáró része nem éppen szemgyönyörködtető látvánnyal kecsegtet minket. "Szent jelkép ez a név: Rimanóczy. A munka és az emberszeretet jelképe." Ezt vallotta a századelőn Nagy Márton közíró a két építész emléke előtt tisztelegve, a két építész pedig az ijabb és az idősebb Rimanóczy Kálmán, apa és fia akik nagyon sokat tettek Nagyváradért. De lássuk milyen eredményekkel jeleskedhet a váradi önkormányzat? Érdekes módon a városközpont teljes átalakítására 3,2 millió eurót költenének , ha a Fejlesztési Minisztérium kedvezően bírálja el a benyújtott pályázatot. A bazárépület felújítására 120 ezer eurót szánnak, ha minden a tervek szerint alakul és elfogadják a városfejlesztési tervet a szakminisztériunban, olvashattuk az újságokban még 2010-ben. Azóta már eltelt négy év, reméljük előbb vagy utóbb majd sor kerül a felújításra és a turisták méltán gyönyörködhetnek a városközpont eme történelmi átjárójában, ha már a turistáknak szertnének itt információs központot létesíteni!

  Írta: Baki Szmaler Györgyi

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small