site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Templom és Iskola, Nagyvárad

PDFNyomtat

baki_palyazat1A Szacsvay Imre Általános Iskola, a volt Szent László Intézet Nagyvárad

Szent László Koldusápoló és Fiúgyermek Menedékház 

• Építészet - Eklektikus
• Korszak - 1900
• Építészmérnök - Sztarill Ferencz

Jelenleg a Szacsvay Imre I-VIII osztályos Általános Iskola működik a volt Szent László Koldusápoló és Fiúgyermek Menedékház épületében. A Szacsvay Imre Általános Iskola elnevezést 2011-ben vette fel a tanintézet,ami méltó emléket állít a mártír jegyzőnek, előtte a George Coşbuc nevet viselte, de minden Váradi magyar ember emlékezetében 9-es iskolaként maradt meg. A név változtatás magáért beszél és nagy fordulópontot jelentett az iskola életében, hiszen nem lehet figyelmen kívül hagyni az iskola névadójának tragikus történetét és mostanság ha elhaladunk az épület mellett akkor az iskola tragikus állapotának a történetével is szembesülhetünk.
palyazat4(Szacsvay Imre a Függetlenségi Nyilatkozat szerzője Nagyváradon tanult. 1848. június 24-én megválasztották Nagyvárad (Olaszi és Újváros) országgyűlési képviselőjének. 1849. október 23-án kivégzik. Bronzszobrát, Margó Ede (1872-1946) alkotását 1907. március 15-én avatták fel Nagyváradon.)

Koldusápoló intézetet a Nemzeti Kaszinó néhány tagja 1842 óta működtetett Nagyváradon. A Szent László Koldusápoló és Fiúgyermek Menedékházat Winkler József püspök kezdeményezésére és 10 ezer koronányi támogatásával 1886-ban jött létre, amelyet vincés nővérek működtetettek az Úri utca ( ma R, Ciorogariu) egyik saroképületében. Az ingatlan 1900-ra kinőtte régi székhelyét, így épült meg mai helyén, a Szaniszló (M. Eminescu) utcában, Sztarill Ferec építész tervei alapján az eklektikus küllemű ingatlan, akárcsak a udvarban levő neogótikus kápolna. A vincés nővérek itt folytathatták korábban megkezdett áldásos tevékenységüket a szegények, az elesettek, az idősek és az árvák érdekében.

palyazat3Az egyemeletes épületet egy középrizalit és két sarokrizalit tagolja. A középsőt attika és timpanon koronázza. A földszint sávozott, zárókövekkel díszített félköríves ablakok törik meg, emeletén tagozott keretelésű, egyenes szemöldökű és lezárású ablakok vannak, a középrizalitban szegmensíves és háromszögű timpanon koronázza. A rizalitokat függőleges kompozifejes pilaszterek és féloszlopok tagolják az emeleten. Az ingatlan a műemlékövezet része, és Szacsvay Imre Általános Iskolának ad otthont, korábban a George Cosbuc iskola működött benne.

Az emeletes épület napjainkban a Szacsvay Imre Iskola otthont, az épület siralmas állapotban van. A vakolat mindenhol omladozik, azt mondhatnánk, hogy szinte közveszélyessé vált. Nem csak külső állapota vált egyre veszélyesebbé, de belül is teljes felújításra szorulna. Az ablakokat nagy részét szerencsére kicserélték, de az ajtók is elévültek az idő folyamán.
palyazat6Az iskolának nincs anyagi háttere az épület megmentésére, az állam és az egyház pedig egymásra mutogatnak ezen a téren. Megoldás még nem született a probléma megoldására, ami évről évre csak súlyosbodik. Az iskola még mindig nagy hírnévnek örvend szerencsére, hiszen Nagyvárad egyik legszínvonalasabb intézményének számít az egész környéken. A szülőket ezért nem riasztják el ezek a körülmények, hogy gyerekeiket beírassák az iskolába. A másik problémája az iskolának, hogy nem rendelkezik díszteremmel, ami szintén egy megoldandó probléma. Az iskola vezetősége komoly erőfeszítáéseket tesz ennek érdekében, hogy pénzt tudjon összegyűjteni. Számos rendezvényt szerveztek ennek érdekében, amit a szülők nagy mértékben támogattak.

A volt gyerek-és öregotthon épületét műemléknek nyilvánították.

szacsvai_ai_p2

palyazat7  palyazat5
 

 
Website:
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet
Hely:
  • Románia
Szerző:Nagyvárad
Created:2014-09-22 08:26:13
IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

május 2023
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 311234

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small