site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Kővágóörsi sorsára hagyott zsinagóga

PDFNyomtat

A falu központjában, lakóházak között megbújva találhatunk rá a zsinagóga romos épületére, mely dacolva az időjárás viszontagságaival és a feledés okozta még veszélyesebb nem törődéssel még mindig áll és emlékeztetni próbál. Az egykori szakrális hely a második világháború után mészraktár volt, majd egy amerikában élő magyar hölgy vásárolta meg. Jelenleg is magántulajdonban. Az épület faláról lemállott a vakolat, az ablakok vakon néznek a semmibe, megvan azonban még a tető, a karzat és a főfalak.
Kővágóörsnek már a középkorban is lehetett komolyabb izraelita lakossága, erről azonban írásos bizonyíték nincs. A XVIII. században a helyi zsidók száma – mint tudjuk ekkor még a Tapolcán élő zsidók is a kővágóörsi hitközséghez tartoztak, - lehetővé tette, hogy orthodox hitközségként működve zsinagógát építsenek, és német nyelvű iskolát tartsanak fenn. A zsidók megélhetését a bortermelés biztosította, amit a helyi illetve országos vásárokon értékesíthettek közvetlenül.

A hitközség 1778-ban alakult. A zsinagóga az 1820-as években épült. Előépítménye, amely a női karzat feljáratát rejti magában az 1880-as évekre készült el, vele együtt a mostani belső festés, a mennyezeti szekkók és a 4 felirat is.

A falu zsidóságát 1944. május 16-án deportálták és hurcolták el haláltáborokba.
A munkaszolgálatot 4-en, a deportálást 12-en élték túl. A túlélők, akikhez csatlakoztak a környező települések magányos hazatérői is, rendbe hozták a zsinagógát, de később többségük elhagyta a falut. Kővágóörsön 1946-ban már csak zsidó ember élt.

A zsinagóga telkén állt a rabbi háza, amit a 60-as 70-es években lebontottak. Ekkoriban maga a zsinagóga ÁFÉSZ raktár lett, majd a Révfülöpi Nagyközségi Közös Tanács birtokolta. A 80-as évek közepétől magántulajdonba került, többször tulajdonost is váltott. 1985-ben műemlékké nyilvánították, de a tulajdonosokat nem tudták kötelezni az épület helyreállítására.

A falu központjában, lakóházak között megbújva találhatunk rá a régi zsinagóga romos épületére, mely dacolva az időjárás viszontagságaival és a feledés okozta még veszélyesebb nem törődéssel még mindig áll és emlékeztetni próbál.

A telket drótkerítés veszi körül, kettő is. A külső kerítésen azonban egy hatalmas lyuk tátong, így be lehetett jutni a területre. Az épület fő terét az oldalsó bejáraton át lehet megközelíteni. A belépve az épületbe, egy jobb oldali ajtón át jutunk el az egykori nagy terembe, elhaladva a női karzat mg szintén meglévő faszerkezete alatt. A karzatra vezető lépcső sajnos már teljesen beomlott, így az oda való feljutás nem lehetséges.
Az épületen belül több helyen is figyelmeztetnek az omlásveszélyre, így szemrevételezés nem ajánlott senkinek, pláne, hogy mint utólag megtudtam, magántulajdonról van szó. A zsinagóga épületében talált üres üvegek, cigaretta csikkek azt jelzik, időnként akad a magára hagyott épületnek nem várt látogatója.

A zsinagóga területére való belépésem célja - mint korábban más műemlékvédőnek is– a dokumentáció volt, az ott talált állapotokon nem változtattam. Viszont, mint a magyarországi zsinagógák második világháborút követő sorsát kutató szakember fontosnak tartom, hogy a még fellelhető, s megmenthető egykori zsinagóga épületeket dokumentáljam és az utókor számára ezeket az anyagokat elérhetővé tegyem.

A zsinagóga építészeti stílusát tekintve protestáns stílusú zsinagóga, melyhez hasonló csakis városokban lelhető fel. Így megmentése rendkívüli fontossággal bír műemlékvédelmi és kulturális emlékezeti szempontból is!
 
Website:http://muemlekem.hu/muemlek?id=9944
E-mail:Drelyó Ágnes 37 év
Hely:
  • Egyéb
Szerző:Drelyó Ágnes
Created:2014-06-30 16:40:50
IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

május 2023
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 311234

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small