site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Az én templomom - Magyarfülpös (Románia)

PDFNyomtat

Az én templomom a legegyszerűbb a környéken, de nekem a legszebb mert a szüleim itt tartottak pici koromban keresztvíz alá, majd később nagymamám kezét fogva vasárnaponként ide mentünk Isten igéjét hallgatni. Ha minden rendben lesz a tavaszon ugyanitt fogok konfirmálni.
Mivel nagyon szeretem a történelemet, a szülőfalum múltja is érdekel. Édesanyám segítségével nagyon sok adatot találtunk, ami a helységre és a templom történetére utal.
A Mezőség kapujában fekvő Magyarfülpös első írásos említése 1291-ből való, s a régi iratokból kiderül, hogy 1332-ben plébániatemploma volt.
A ma is álló középkori templomnak építkezési éve ismeretlen, azonban keletkezését, csúcsíves elemei alapján a XV.század második felére teszik a szakemberek. „Egy előbbi templomra épült, mely a XIV.század második felére már megvolt, és annak alapfalait örökölte.”
A középkori keresztyén templomoknál szokásos kelet-nyugati tengelyen elhelyezett hajóból és szentélyből áll. A hajó a régibb. A XIV.században épülthetett, míg a szentély a XV.század derekán.
A templom hajója 6,50 m széles, 10 méter hosszú, s ehhez kapcsolódik diadalívvel a sokszögzáródású szentély. A hajót és szentélyének déli falát támpillérekkel támasztották meg. Ablakai eredetileg keskenyek és kőkeretezettek voltak. Ezeket a jobb világítás érdekében 1879-ben szélesítették, kőből faragott kereteit, kőrácsait eltávolították. A templom belsejébe a hajó déli kőajtóján jutunk be, mely elé kis faportikuszt építettek. A sekrestye a szentélyhez az északi oldalon kapcsolódott, melyet azonban 1879-ben lebontottak. Ugyanakkor bontották le a szentély gótikus boltozatát is. A szentély és a sekrestye közötti ajtónyílást befalazták, de annak gótikus vonalvezetése levakolva is felismerhető. A templomhajó nyugati felébe a legények karzata, a szentély keleti végébe az orgonakarzat került. A szószék a diadalívmellé, a hajóba épült. „Egyszerű, talpas, kehelyidomú téglakészítmény. Lépcsői kőből és téglából vannak.”
A XVII.század első negyedében még Rácz Lukács római katolikus, nős pap teljesített szolgálatot, s a falu ma is fennálló késői csúcsíves ízlésű temploma valószínűleg csak az ő halála után, a XVII. század első harmada vége táján kerülhetett a református fejedelmek ideje alatt megerősödött magyarfülpösi reformátusok birtokába.
A templomot 1642 novemberében omladozó állapotából I. Rákóczi György fejedelem (1630-1648) és Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony pártfogásával Bálint pap idejében Gáspár Miklós hozatta helyre. Műértékeihez tartozott, az 1912 májusi nagy tornádóig, az a festett kazettás mennyezet, melynek megmaradt részeit Budapestre szállították.
A mennyezetfestmény XVI. századból való, és gazdag, ízléses motívumokat tartalmazott.
Napjainkban tempomunk javításra szorul, hisz nagyon megviselte az idő. De így is repedezett falakkal és a belül levert vakolattal várja a hiveket s mindazokat, akik megszeretnék látogatni.
Remélem, hogy a felnőtteknek lesz módjuk megjavíttatni hisz kár lenne egy ilyen szép, régi műműemléket elveszíteni.
Tisztelettel, Bodor Júlia ,Magyarfülpös 2o14 június 3o
 
Website:
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet
Hely:
  • Románia
Szerző:BODOR VERA
Created:2014-06-30 19:15:12
IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

július 2021
HKSZCSPSZV
282930 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 311

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small