site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

Bejelentkezés



Kérdező

Felvidék alatt mit értünk ma?



 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Szent Margit római-katolikus templom - Kismácséd

PDFNyomtat

antichiai_szent_Margit_tempA templom bemutatása Varga Ferenc CD-n mellékelt pályázati anyagából (részletek).

Ősi múltal rendelkező kisközségünk legnagyobb egyházi, történelmi és építészeti értéke kétségkívül a templom. Kismácséd község mai mapig is működő, antióchiai szent Margit római-katolikus temploma a község délkeleti szélén, nem beépített részén fekszik, kint a szántóföld közepén. 

Az objektum aszfalt úton közelíthető meg, amely végigszeli a falut, a mai temető mellett vezető úton. A másik megközelíthető szakasz a délkeleti oldalról vezető állami Pozsony /Bratislava/-Szered /Sereď/ útszakaszról levezető földes határi út. A csaknem szintkülömbség nélküli terepen a magányosan álló épület ékesen, dominálóan emelkedik ki a messzi távolságba.

Margit_templom_belulA kelet-nyugat orientáltságú épület egyhajós részből, merőlegesen álló szentélyből és kelet felől hozzáépített sekrestyéből áll. A nyugati oldal középső részén a torony kapcsolódik a hajóhoz. A torony részen lévő neogótikus, kőből készült ajtón keresztül lehet bejutni a templomba. A torony négyemeletes, alapterülete 4,2 m x 3,7 m, boltíves mennyezettel. A földszinti részből lehet átmenni a boltíves hajó részbe. A második emelet a kórus rész, ahol az 1727-ből, származó légfúvós orgona található. A harmadik emelet a padlás rész. A 2. és 3. emelet északi, nyugati és déli oldalán lövőrésnek megfelelő ablakok vannak. A nyitott padlás részbe a kóruson keresztül lehet bejutni. A 4. emeleten ugyancsak 3 darab boltíves ablak van. Szintén itt található a harang, amely szent Katalinnak a tiszteletére van felszentelve. A torony rész nyitott, látni lehet a torony fa tartó szerkezetét. Tetejének a négy sarkán falazott kis tornyocskák, ún. sisakok vannak. A tető rész közepén a torony csúcsosodik ki, melynek a tetején az arányos méretű kereszt van, felette a félhold, majd a lófarok következne, amely ma már hiányzik, de 1982-ig még ott lengett. A legtetején a hatágú csillag ékesen csillog a visszaverődő napfényben. Ezek a szimbólumok magukban hordozzák a falu múltját, történelmét.

Margit_templom_oldalaA templom nyugat-kelet tájolása a következőképpen magyarázható. A különböző égtájak felé való igazodás a liturgiában a keleti egyházban a V. században, a nyugati egyházban a VI. században keletkezik. Ekkor kezdik megkívánni, hogy a templom apszisa a keleti oldalon legyen, vagyis hogy a hívek, ha az oltár felé néznek, kelet felé legyenek fordulva. A papi szószékről a pap észak felé fordulva énekli az evangéliumot. Ennek a szokásnak a középkorban misztikus magyarázatot is adtak. Az észak a sötétséget, a Sátán birodalmát jelenti s így a diakónus azért fordul észak felé, hogy az evangéliumi világosság a Sátán birodalmának a sötétségét is eloszlassa.

(...)

2012-ben Varga Indrid-Varga Ferenc megírják a kismácsédi antióchiai szent Margit római-katolikus templom történetét ,,Templom a szántóföld közepén" címmel.

A kismácsédi szent Margit római-katolikus templom a népi hagyománnyal és a történetírással ellentétben, nem a török pusztítás után lett elhagyatott. A feljegyzés elsőként 1562-ben említi ,,a templom a szántóföld közepén " kifejezést, de 1399-ben pedig az ,,elhagyatott" kifejezést és a már két helyen létező Mácsédot-utroqoue Mached. Az addigi egy, 1326-ban említett TERRA MACHED már 1355-ben két részre osztódott.

kismacsed_templom

Jelenleg, 2009-ben Šálka László plébános keresztény erkölcsöket és Isten igéjét hirdető szavára már csak sajnos kevesen mennek el a templomba vezető úton. Varga Mariska néni közel ötven éve kántorkodik, korát nézve túl van a nyolcvanadik életévén, az idősebb generáció kihal, a templomba járók száma vészesen fogyatkozik.

Valahol, egy kis falutól távol, egy ezeréves templom, új harangszóval hívja, várja az embereket, hogy minden nap a hit, remény, szeretet ünnepe legyen. Rajtunk múlik, hogy ne csak egy műemlék legyen a templom, kint a szántóföld közepén....

Pályázó: Varga Ferenc, Kismácséd (Szlovákia), 18 év feletti kategória

2014. november

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

május 2023
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 311234

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small