site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Egyedi virágmintával díszített kazettás mennyezetű református templom Szalókán

PDFNyomtat

Szalóka az Ungi egyházmegyéhez tartozó Tisza menti község. Szép régi templomunk egyedi fakazettás menyezettel rendelkezik, mely ritkaság számba megy.
Szalókának 1632-től van gyülekezete és kőből épített temploma. A régi templom nem felelt meg a helyi lakosságnak, így önerőből a község közepén árvizeknek is ellenálló új hajlékot építettek az Úrnak. A barokk-klasszicizmus közötti átmenetet tükröző Szalókai ReformátusTemplomban 1794-ben elkészült a festett kazettás sík mennyezet. Kazettás mennyezetének festett virágmotívumai Balog Mihály asztalosmester munkáját dicsérik. A sík, nem boltíves deszkából készült mennyezet egyenlő négyzetekre van osztva s minden egyes négyzetbe más-más gyönyörű virágmotívum van festve.
Említést érdemel templomunk két harangja is. A két régi harang közül a nagyobbikon ez a felírás olvasható: „ Ez harangot öntette a' szalókai Refta sz. Ekklésia a' maga tulajdon költségén Annó 1804”. A kisebbik harangon a következő írás van: „ A' szalókai reformáta Ecclésia öntette Annó 1777.” A nagyobbik harang 125, a kisebbik 40 fontos volt. Sajnos az 1804-ben készült harangot 1917-ben elvitték, hogy fegyvert készítsenek belőle az I. világháborúba. A gyülekezet viszont 1925-ben pótolta a hiányosságot, vettek egy újabb harangot. Az idő vasfoga kikezdte öreg harangunkat, megrepedt, így csak nagyon ritkán, ünnepek alkalmából szólaltatják meg.
Szalóka lakosságának többsége vallásos, napjainkig rendszeresen jár templomba, tiszteletben tartják az egyházi ünnepeket. Templomára a falu apraja-nagyja büszke, hisz olyan értékes kincseket hagytak ránk őseink, mely a mai napig állja az idő sarát, s gazdagítja tudatunkat, megmaradásunkat.
 
Website:https://www.facebook.com/Szaloka?fref=ts
E-mail:
Hely:
 • Ukrajna
 • Szerző:Bacskai Adrienn
  Created:2014-11-28 14:27:18

  IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

  Szóljon hozzá!

  A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


  Biztonsági kód
  Frissítés

  Ide te is írhatsz!

  verecke

  Kárpátaljáért segélyakciók

  Segélyakció feltöltés


  templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

  Feltöltés a kategóriákba


  bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

  Feltöltés a kategóriákba


  faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

  Feltöltés a kategóriákba


  receptek

  Gasztronómiai érdekességek, receptek

  Feltöltés a kategóriákba


  viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

  Feltöltés a kategóriákba


  szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

  Feltöltés a kategóriákba


  hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

  Feltöltés a kategóriákba


  forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

  Feltöltés a kategóriákba


  bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

  Feltöltés a kategóriákba


  Eseménynaptár

  július 2021
  HKSZCSPSZV
  282930 1 2 3 4
  5 6 7 8 9 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 311

  Útitárskereső

  Támogatók

  emet_logo

  Libri_Kiado_logo

  Helikon

  konyvudvar_logo

  Park_logo_szines

  Kolibri

  szulofold_logo

  További együttműködők

  algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small