site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Negyed évszázada a szív nyelvén - Alapítása 25. évfordulóját ünnepli idén az adai Vadvirág Hagyomány

PDFNyomtat

Néhány évszázaddal ezelőtt az emberek életvitelének szervezőereje volt a saját kezűleg megalkotott tárgyak használata és a szokások megélése a mindennapok természetességében. Ma ezt hagyománynak nevezzük és a népi kultúrát őrző, ápoló és örökítő közösségek igyekeznek óvni annak meghatározó erejét.

12735628_10204468400749917_252799082_n

Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör 1991-ben alakult meg a háború fenyegetettsége árnyékában, kulturális értékek közvetítése és közösségmegtartó szándékkal. Céljait és feladatait a következőképpen fogalmazták meg az alapítók: A Kör tevékenysége a népművelés, A Vajdaságban élő magyarok népművészeti hagyományinak ápolása, gyűjtése és dokumentálása, Népdal, népzene és néptáncok megismerése, táncház-mozgalom, Népszokások, népi hagyományok megismerése, megismertetése és felelevenítése.

Céljaink az óta sem változtak, a kijelölt úton haladunk huszonöt éve. Annak a titka, hogy eddig is fenn tudott maradni a Vadvirág HK, az a közösség ereje. A rendkívül felgyorsult társadalmi változások miatt a hagyományos paraszti közösségek eltompultak, majd modernizálódva fel is bomlottak. A népi kultúra idősebb képviselőinek kihalásával az élő népi műveltség eltűnni látszik. Különös hangsúlyt fektetünk gyermekeink, a jövő nemzedék bevonására a Vadvirág HK minden tevékenységébe. Nem csupán a tehetségek gondozása a cél, hanem, hogy mindenki otthonának vallja a Vadvirág Hagyományápoló Kört, érezve annak nemzet-megtartó és magyarságtudat-formáló erejét és jelentőségét. – hangsúlyozta  Varga Lívia, a Vadvirág HK elnöke, majd folytatta – Kezdettől arra helyeztük a hangsúlyt, hogy a Kör tagjai ne csak a tánc és zene miatt járjanak csoportjainkba, hanem azért is, mert jól érzik magukat együtt. A próbák nemcsak a zenéről és táncról szólnak, hanem emberi kapcsolatokról is. A hagyományok megélése egy életforma, amely időről időre tapasztalhatóan nagy lendületet vesz.

A Kör első tagjai, a kezdő generáció, visszatérnek?

Felneveltünk több generáció néptáncost és népzenészt, akik szép sikereket értek el népzenei és néptánc vetélkedőkön, számtalan alkalommal öregbítették Ada község és a Tisza-mente hírnevét a Kárpát-medence különböző területein. Többen közülük ma már oktatóként, művészeti vezetőként, csoportvezetőként dolgoznak az egyesületen belül. Büszkék vagyunk azokra a fiatalokra is, akik egykor a Kör tagjai voltak, és ma már valamely művészeti ág jeles képviselői, mint: Mészáros Gábor a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház diplomás színésze, Virág György a Zentai Színtársulat diplomás színésze, Török Tilla Junior Príma díjas népzenész, Török Dancsó Ádám a Kőrösi Csoma Sándor program kiválasztottjaként a Kárpát-medence magyar népművészetének képviselője Clevelandben. A Vadvirág HK első tagjainak a gyermekei  járnak ma hozzánk és azok is már nagyocskák, vagyis sok idő múlt el, de mivel a szülő is jó érezte magát nálunk, ő is így érez és oszlopos tagjaik csoportjainknak.

Hány csoport működik, és milyen lehetőségeket biztosít a Kör?

Az ovis csoporttól a felnőtt korosztályig öt néptánccsoportja van a Vadvirágnak, három korosztályban gyermek furulyacsoport, valamint egy ifjúsági tamburazenekar működik, két leánykórus alakult és egy eredményes asszonykórust is magunkénak tudhatunk. Természetesen a kézimunkakör is folyamatosan hallat magáról.

Mindenki vágyik arra, hogy tartozhasson valahová. Igyekszünk bevonni a családokat a Vadvirág minden tevékenységébe, mert úgy látjuk, hogy a gyerekek sokkal nagyobb örömmel merülnek el a népművészet bármely ágába akkor, ha a családtagok is érdeklődést mutatnak iránta. A Kör szerepe fontos az értékek átörökítésében. Évente négy, egész estét betöltő műsort készítünk: A Magyar forradalom emlékére, Tavaszi Vadvirág Fesztivál, Márton-napi műsor és Karácsonyi műsor. Az elmúlt évben huszonegyedik alkalommal szerveztünk népzenei és néptánc tábort. Szervezői voltunk a Vass Lajos Kárpát-medencei népzenei vetélkedő vajdasági döntőjének, valamint a gyermek néptánccsoportok vezetőinek szakmai továbbképzést is szerveztünk. Vendégeink voltak Kóka Rozália Magyar Örökség-díjas népművész, Berecz András Kossuth-díjas népmesemondó, Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus, Sebestyén István népmesemondó, a Vaskarika Népzenei Együttes Kaposvárról, Salamon Beáta a Méta népzenei együttes alapítója és vezetője, a Magyar Arany Érdemkereszt állami elismerés birtokosa, Törökné Csécs Lenke Örökség és Csokonai-díjas néptánc pedagógus. 2011-ben Ada Község Képviselő Testülete Érdemérmet adományozott a Vadvirág Hagyományápoló Körnek, a közösség művelődési életében, a népművészet és a magyar nyelv ápolásában, kulturális közösség egybentartásában betöltött szerepéért.

Mi a titka a Vadvirág közösségi erejének?

Példaértékű kapcsolatot ápolunk a debreceni Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttessel, immár 15 éve, ami szinte napi kapcsolatot jelent és attól függetlenül, hogy nagy a távolság kilométerben, közel vagyunk egymáshoz, szakmai szempontból és segítségnyújtás szempontjából is. A növendékek családjaikkal együtt tartják a kapcsolatot és a közösség ereje ebben rejlik, az összetartozásban és összetartásban. (szerzői megjegyzés: a debreceni főnixesek és az adai vadvirágosok egymás iránti ragaszkodásának hátterében Törökné Csécs Lenke, Lenke néni, a debreceni Főnix gyermek- és ifjúsági táncegyüttesének vezetője, illetve Varga Lívia, a Vadvirág Hagyományápoló Kör  elnökének az összetartozás jegyében történő évekre visszanyúló gyümölcsöző együttműködése áll. Olyan távolságot nem ismerő szoros kapcsolat megalapozói lettek, amelyet büszkén emelhetnek ki civil társszervezetek ritka példájaként, és amellyel új értelmet nyer a közösséghez való tartozás. ). Ez mellett Népzenei- és néptánc táborunk is közösségformáló rendezvény. Idén már a huszonkettedik lesz a sorban és egyre népszerűbb, egyre terebélyesebb. Sok munka övezi és persze folyamatos gondoskodás, de évről-évre jobban megéri. A többéves múltra visszatekintő tábort a hagyományok megőrzése és továbbadása érdekében hoztuk létre, mára viszont maga a rendezvény is hagyománnyá vált és több országból jönnek el ide. A családok is kiteljesednek benne és többen évi szabadságukat is igyekeznek a tábor idejére időzíteni, hogy részesei lehessenek ennek a rendezvénynek. A legértékesebb az a közösség, amelyért teszünk, amelynek aktív részesei vagyunk. A közösségépítés, az igazi közösség kialakítására tett tudatos törekvés nagy kincs a mai világunkban.  – Varga Lívia Magyari Lajos szavaival tett pontot beszélgetésünk végére: „ Csak ami tanít, csak azt érdemes őrizni, védni, mint az érdemet”

A negyed évszázada működő Vadvirág HK kiemelkedő eredményeivel és kulturális kapcsolataival kiérdemelte a Tisza-mente népművelőinek tiszteletét. A térségünkben zajló folyamatos társadalmi-politikai változások közepette is mindig biztos kapaszkodót jelentett a közösségnek, amelynek tagjai függetlenül hátterük sokféleségétől, elfogadják és áthidalják a köztük lévő különbségeket, és a bennük fellelhető közös dolgokra helyezve a hangsúlyt együtt dolgoznak közösen kitűzött célokért.

                                                          Lajkó Szilvia

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

március 2023
HKSZCSPSZV
2728 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 3112

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small