site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Vajdasági jegyzetek - Ismerjük meg Beodrát

PDFNyomtat

Íme a templomunk, a fényfép 40 évvel ezelőtt készültGróf Karátsonyi Bogdán Beodra települést elsőként 1331-ben Buldre néven, Buldrei Fülöp tulajdonában lévő birtokként emlitik az irásos emlékek. A középkor történelmi viharait a település is megszenvedte.

A török hódoltság idején nem pusztul el teljesen, az állandó hadjáratok azonban arra kényszeritik Beodra lakosságát hogy békésebb vidékre költözzenek. Az 1717.évi bánsági helységjegyzék és az 1723.évi Mercy-féle térkép szerint lakatlan,elhagyatott helyként emliti Beodra vidékét. A török idők elmúlása után akacsi,kerektói és somogyi telepesek települnek Beodrára.

1781-ben Karátsonyi Bogdán (Adeodatus) aradi örmény származású kereskedő 103000 forinton megvette a kincstártól a beodrai uradalmat. A beodrai lakosok sorsa ekkor fordul jobbra. A család jelszava: jámborság és kitartás!A magyar katolikus lakosság évről évre szaporodott. Házaikat egyazon utcában épitik fel melyet ma is ,,magyar utcának,, neveznek. 1793-ban a következő levelet intézi Karátsonyi Bogdán Christovich csanádi püspökhöz: ,,Mivel mindeddig Beodrán sem templom, sem kápolna nem létezett és a katolikusok a távol lévő templomokat zord időben nem látogathatják,mivel továbbá Beodra az országúton fekszik hogy gyakran megfordulnak katolikus utasok  ennél fogva nagyon szükséges hogy e községnek Isten dicsőségére minél előbb legalább egy kápolna emeltessék". Karátsonyi Bogdán ajánlkozott is a kápolnát saját költségén fölépiteni és fölszerelni. A csanádi szentszék 1783. december 17-én méltónak itéli Karátsonyi Bogdán a kápolna fölépitésére. 1795-ben újabb kérelemmel fordul a püspökhöz: ,,a beodrai uradalmába németeket szállitott és szándéka még többet szállitani, amiért is esedezik, hogy még templomot épithet a püspök neki és jobbágyainak egy németül és magyarul beszélő káplánt adjon, kinek élelméről és becsületes gondoskodni fog, s aki addig is mig a templom elkészül az uradalmi udvarban vagy más házban szentmisét szolgálhasson".

A Karátsonyi család

1796. áprilisában a mai plébániaépület helyén fölépült Beodra első vályogfalú,nádfedelű temploma. Karátsonyi Bogdán felesége, Lázár Mária Magdolna védőszentjéről az újonnan épült templomot Mária Magdolna tiszteletére szentelték fel. A templom felszentelését követően Karátsonyi Bogdán hamarosan elhunyt. A Karátsonyi uradalmat özvegye, Lázár Mária Magdolna vezette tovább. A család jogait fiuk, Karátsonyi Lázár képviselte. A Karátsonyi család Beodrát napról napra erősebb, fejletebb és csinosabb településsé tette. A rend, béke és egyetértés a lakosság munkaszeretete, a kereskedők és kézművesek megtelepedése az uradalom pártfogása mellett nagy mértékben és gyorsan emelték Beodrát úgy hogy a vele egykorú helységeket csakhamar túlszárnyalta. Gróf Karátsonyi Bogdánt mint falunk alapitóját és első templomunk építőjét tiszteljük

A BEODRAI KARÁTSONYI CSALÁD JELMONDATA: PIETATE HONORE ET PERSEVERANTIA - HIT, TISZTELET, KITARTÁS

Írta: Detki Róbert

2015. január

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

május 2023
HKSZCSPSZV
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 311234

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small