site gps phone tracker cheating spouse cell phone monitoring software that fleet order online spy essay about help someone blackberry z10 read text messages how to buy essays research paper service reviews site where to finding someone to write my college essay tracking apps android press cell what should i write my compare and contrast essay on ghost writer college papers О сайтах и жизни Határtalan...
Járt már Bécsben, de Pozsonyban még soha? Minden évben elutazik Székelyföldre, de Nagyváradon még nem állt meg? A magyarság déli része véget ér Szegeddel és Péccsel? Célunk, hogy megismertessük a határon túl, kisebbségben élő magyarság településeit az ott élők szemszögéből. Önkéntes tudósítóink informálják az olvasót a jelentősebb eseményekről, programokról.
A jobb oldalon található ikonokra kattintva pedig receptek, várak, kúriák elevenednek meg. Ezeket Ön is szerkesztheti, próbálja ki most!
Developed by JoomVision.com

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Határtalan... Határtalan...

Pályázat - Galéria

BejelentkezésKérdező

Felvidék alatt mit értünk ma? 

Facebook

Magyar Civilszervezetek

maci_allo_logo_3

Az adai tisztaszoba titka

PDFNyomtat

Ahány tájegység, annyiféle díszítés. Az adai tisztaszoba titka a fehérhímzéssel való díszítés volt. Az Ada környékére jellemző minták és hímzésmód használata ezt a szobát a paraszti ház féltett helyiségévé tette.

Mára több mint 300 Ada környéki, eredeti fehér hímzés mintáját gyűjtötték össze az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör kézimunkacsoportjának tagjai. A gyűjtemény legkorábbi darabja 1887-ből származik. A minták gyűjtését Varga Erzsébet és Török Margit kezdeményezték, így kerültek elő a padlások elfeledett rejtekeiből és tanyák elhagyott szegleteiből párnavége, dunnavége, asztalterítő, szekrénycsík, függöny, bugyogó, hálórékli és más használatban volt lakástextíliák és öltözet által megőrzött minták. A folyamatosan gyűlő értéket először is lerajzolták pauszpapírra, kilyuggatták, majd megfelelő anyagra téve lefestették. Ilyen módon igyekeztek megmenteni a fehér hímzés értékes masnis, kosaras, krizantémos, tűfokos mintáit, vagyis a tisztaszoba kellékeit. A hímzés elsajátítása a lányok nevelésének részét képezte, így mentették azt anyáról lányára, melyekből sokat ma is kidolgoznak.

A hímzés művészete több ezer évre tekint vissza. A jelenkori adai munkák nagyon hasonlatosak és valójában részben azonosak az előkerült helyi mintakincs kivitelezésében. A hímzett kézimunka által nyomon követhető a környék ízlésvilágának alakulása, és megközelíthető a múlt a hímzett képi információk által. A tisztaszoba a tiszta élet, a tiszta lélek és hittel teli ember egyszerű, mégis igényes és békés jelenlétéről tesz bizonyságot. Mai szemmel a nyugalom, és biztonság szigete. Korábban, mosógép és gőzölős vasaló hiányában is minden hímzett kézimunka tiszta volt és kikeményített.

Az adai fehérhímzésre felfigyelnek. A Vadvirág HK kézimunkacsoportja elismert ápolója és őrzője népművészetünk ezen titkának. Az eddig összegyűlt mintákat azonban újra kellene menteni olyan formában, hogy hosszasabb ideig megőrizhetőek legyenek. Bízunk abban, hogy az adai tisztaszoba titka, a fehérhímzés, megmentőre talál, aki értékét megtisztelve kivitelezhetővé teszi megőrzését az utókor számára.

Amenem szóljon Wass Albert szavaival: „Utolsó szent örökségünk ez, amit senki tőlünk el nem vehet: népművészetünk ősi titka. Isten adta, tündér ihlette, ember álmodta örökség ez, melynek egyetlen tulajdonosa a Magyar, bárhol éljen is.

adai_tisztaszoba-001

Írta: Varga Lívia, az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör elnöke

 
Website:
E-mail:
Hely:
  • Szerbia
Szerző:

Varga Lívia

Created:2014-12-04 15:41:21
IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook

Szóljon hozzá!

A hozzászólások utólagos moderálás után jelennek meg az oldalon, ezért nem látja rögtön írását! Üdvözlettel: a Szerkesztők


Biztonsági kód
Frissítés

Ide te is írhatsz!

verecke

Kárpátaljáért segélyakciók

Segélyakció feltöltés


templomMegmentendő templomok, szakrális emlékek

Feltöltés a kategóriákba


bastyaSzemélyes élmények, történetek várakról

Feltöltés a kategóriákba


faIskolák, kúriák, kastélyok, ipari emlékek

Feltöltés a kategóriákba


receptek

Gasztronómiai érdekességek, receptek

Feltöltés a kategóriákba


viseletNépviselet, népművészet ünnep- és hétköznapokon

Feltöltés a kategóriákba


szotarTörténetek, hagyatékok, tájnyelvi kifejezések

Feltöltés a kategóriákba


hangjegyA tájegységre jellemző dalok és dallamok

Feltöltés a kategóriákba


forrasFürdők, források, gyógyforrások, hőforrások

Feltöltés a kategóriákba


bogarTörténelmi kertek, sírkertek, emlékművek

Feltöltés a kategóriákba


Eseménynaptár

május 2021
HKSZCSPSZV
2627282930 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31123456

Útitárskereső

Támogatók

emet_logo

Libri_Kiado_logo

Helikon

konyvudvar_logo

Park_logo_szines

Kolibri

szulofold_logo

További együttműködők

algyogyi_kereszteny_ifjusagi_tabor_logopalyazatiro.hu_logopalyazatmenedzserpalyazatok_org-logo_minipontwebpafiforrasfigyelo.hu.logo_normalalkotoi_palyazatoklogo-small